YKS sınavı lise son sınıf öğrencilerinin hayatları açısından önemli bir dönüm noktası. İleride yapacakları mesleği belirleyecek olan bölüm ve okul seçimi yapabilmek için adaylar yıl boyunca sınava hazırlanmaktalar. Ancak her sınavda olduğu gibi bu sınavda da adayları çeşitli zorluklar bekliyor. Bu zorlukların başındaysa sınav döneminde yaşanan stres ve kaygı durumu geliyor.
YKS sınavı döneminde adayların strese girmelerinde etken rol oynayan pek çok unsur bulunmakta. Deneme sınavı netleri bu unsurlardan bir tanesi. Pek çok aday bu süreçte netlerinin artmıyor oluşundan yakınmakta. Özellikle düzenli olarak çalışan ve sınav için çok fazla efor sarf eden adaylar için bu durum daha büyük bir problem haline gelmekte. Peki pek çok adayın aklına takılan ve strese sebep olan deneme sınavı netlerinin artmamasının nedenleri nelerdir? Eğer sizde YKS netlerim artmıyor diyorsanız yazımızın devamından detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Farklı Denemeler Çözmek
Farklı yayınevlerine ait deneme sınavlarını çözmek adayların daha fazla soru tipi görmesine olanak sağlar. Bu açıdan incelendiğinde oldukça faydalı bir tekniktir. Ancak unutmamak gerekir. Her yayınevinin hazırladığı deneme testlerinin farklı bir zorluk derecesi bulunmaktadır. Bu nedenle 1 hafta önce A yayınevinin deneme sınavından 50 net yaparken bir hafta sonra B yayınevinin deneme sınavından 35 net yapmanız gayet olağan olabilir. Burada oluşan net farkının sebebi sizin başarısızlığınızla alakalı değil, B denemesinin A denemesinden çok daha zor bir deneme sınavı olmasıdır. YKS sınav
Konu Çalışmasıyla Paralel İlerleyin
Pek çok yayınevi deneme sınavlarını hazırlarken tüm bir dönemin müfredatını kapsayacak şekilde hazırlamakta. Ancak sınav dönemi bir merdiven ve adaylar bu merdivenin basamaklarını teker teker çıkmakta. Bu nedenle siz daha birinci basamağa yeni adım atmışken beşinci basamaktaki deneme sınavını çözmeye kalkışırsanız elbette netlerinizde düşüş meydana gelebilir. Bu nedenle konu çalışmalarınızla paralel olarak deneme sınavlarınızı çözün. Denem sınavlarını tercih ederken işlediğiniz konuların olduğu sınavları tercih edin. YKS sınav
Sınav Analizi Gerçekleştirin
Dershanede ya da okulda her deneme sınavı sonrasında pek çoğunuza sınav sonuçlarınızın olduğu bir kağıt uzatılır. Bu kağıtta hangi dersten kaç yanlış, kaç doğru yaptığınız ya da hangi konulardan yanlış yaptığınız ayrıntılı olarak yazar. Ancak pek çok aday bu sonuçları önemsemez. Netlerin artmamasındaki en büyük sebeplerden bir tanesi de maalesef yapılan bu hatadır. Her deneme sonrası mutlaka sınav sonucunuzun analizini gerçekleştirin. Yalnızca denemelerde çözemediğiniz soruları değil, eksik olduğunuz konuları da tespit edin. Özellikle bir deneme sınavında çözemediğiniz soruları mutlaka sorun ve öğrenin. Aynı sorunun karşınıza tekrar çıkma ihtimalinin çok yüksek olduğunu unutmayın. YKS sınav
Dalgınlık
Denem sınavı çözerken ne kadar çok odaklanırsanız o kadar az işlem hatası ve dikkatsizlik yaparsınız. Bu da sınavı daha verimli şekilde çözmenizi sağlar. Peki siz deneme sınavlarını çözerken tam anlamıyla odaklanabildiğinizi düşünüyor musunuz? Sınav anında çok dalgın olabilir misiniz? Eğer sınav esnasında odaklanmak gibi bir probleme sahipseniz mutlaka bunun üzerine gitmelisiniz. Örneğin süreli test çözme çalışmaları gerçekleştirerek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. YKS sınav
Test Çözmeye Alışın
Çoğunlukla adaylar konu çalışmasını az, test çalışmasını ise çok yapmaktalar. Ancak bazı adaylarda bu durum tam tersine dönebilmekte. Bazı adaylar tam aksine az soru çözüp çok konu çalışmaktalar. Konu çalışmasını etkin ve bol yapmak elbette ki önemli. Bu durum bilginin artmasını ve dolayısıyla doğru sayısının artmasını sağlamakta. Ancak aradaki denge sağlanmadığın bu kez de adaylar deneme sınavlarında bocalamaya başlamakta. Eğer test çözmeye alışkın değilseniz daha fazla test çözerek kendinizi geliştirmeyi deneyebilirsiniz.
Stresle Mücadele Etmeyi Öğrenin
Bir miktar stres yaşam için gereklidir. Gelişimsel olarak beyin, sorunlarla başa çıkma konusunda deneyimlidir. Stresi ortadan kaldıramayacağımıza göre en iyisi planlı bir şekilde mücadele etmeyi öğrenmektir. Sınav kaygısı yaşayanlar, sınavdan fazla onun getirdiği kaygıya odaklanır.
Oysa basit planlamalar yaparak kaygının ve dolayısıyla stresin önüne geçilebilir. Bütün bunlar dışında korkmadan, çekinmeden bir profesyonelden yardım alınması stresle başa çıkabilmek için yapılabilecek yararlı işlerden biridir.
Başarının anahtarı eylemdir. Eylem için gerekli olan ise azimdir. (Sun Yat-sen)
YKS sınav çalışmanlarınız da size rehberlik etmesi için Verimli ders çalışma yazımıza ulaşabilirsiniz.
YKS sınav çalışmanlarınız da size rehberlik etmesi için Üniversite sınavına gireceklere tavsiye yazımıza ulaşabilirsiniz.
2 Yorumlar