Paragraf soruları, Sınav dönemini birçok öğrenci geride bıraktı. Bir sonraki yıl için yapılacak olan sınav içinse yeni adaylar çoktan çalışma hazırlıklarına başladı. Sürecin henüz çok başında olan adaylar zorlu geçecek bir seneyi en verimli şekilde atlatabilmek için büyük özveriyle çalışıyor. Ancak bu süreçte çoğu öğrencinin zorlandığı birkaç konu bulunmakta.
Bunların başında Türkçe paragraf soruları geliyor. Pek çok öğrenci bu soruları çözemediğini ya da uzun paragrafları okurken odaklanmakta zorlandığını söylüyor. Özellikle TYT ve LGS sınavında oldukça önemli olan Türkçe paragraf soruları öğrencilerin sıralamalarına doğrudan etki etmekte. Bu nedenle adaylar paragraf soruları nasıl çözülür gibi soruların yanıtlarını araştırmakta. Sizler için bu yazımızda paragraf soruları nasıl çözülür detaylı olarak açıkladık.
Kitap Okuyun!
Pek çok adayın en fazla düştüğü hataların başında sınav dönemi boyunca kitaplardan uzak kalmak geliyor. Ancak sanılanın aksine bu süreçte kitap okumak zaman kaybı değil. Aksine anlama kabiliyetinizi arttıracak şekilde avantaj sağlamakta. Tabii sınav süreci boyunca günlük 2-3 saatinizi ayıracak şekilde bir okumadan söz etmiyoruz. Maalesef ki pek çok adayın bu kadar süreyi kitap okumaya ayırması mümkün olmuyor. Ancak her gün mutlaka en 5 ya da 10 sayfa olacak şekilde kitap okumaya dikkat edin. Zamanla okuduğunuz paragrafları anlama yeteneğinizin artış göstereceğini siz de fark edeceksiniz.
Köşe Yazıları ve Kısa Hikayeleri Okuyun
Sınava hazırlanan her öğrenci sorulan soruların büyük çoğunluğunun köşe yazılarından, kısa hikayelerden ya da çeşitli edebiyat dergilerinden alındığını fark etmiştir. TYT paragraf soruları hazırlanırken çoğunluğu bu tarz yazılar oluşturmakta. Vakit buldukça bu tarz yazıları okumaya çalışın. Böylelikle benzer paragraflarla karşılaştığınızda daha rahat anlayabilir ve kavrayabilirsiniz.
Her Gün Paragraf Çözmeye Özen Gösterin
Günlük ders programınızı hazırlarken mutlaka programa paragraf testlerini de dahil edin. Gün içinde sadece Matematik çalışmayı hedefleseniz bile ders çalışmaya ilk olarak 30 soruluk paragraf sorusu çözerek başlayın. Ne kadar düzenli şekilde paragraf sorusu çözerseniz netleriniz o oranda artar ve farklı soru tipleri görmüş olursunuz.
Düşük Soru Limitiyle Başlayın
Yukarıdaki maddede ne kadar günlük 30 soruyla başlayın desek de bazı adaylar paragraf sorularını çözerken odaklanmak konusunda büyük güçlük çekiyor. Eğer sizde uzun sorular arasında gezerken bir anda kendinizi uyuklarken ya da hayal dünyasında buluyorsanız soru limitlerinizi kısa tutun. Örneğin ilk gün 2 paragraf sorusuyla başlayın. Daha sonra odaklanma durumunuza göre yavaş yavaş günlük soru sayınızı arttırın.
Verimli Çalışın
Evet, en başından da dediğimiz gibi ne kadar çok paragraf sorusu çözerseniz o kadar fazla soru tipi görür ve netlerinizi de o oranda arttırabilirsiniz. Ancak bu çok soruyu verimsiz ve fazla yanlışla çözme anlamına gelmiyor. Önemli olan doğru sayınızın fazla olması. Yani ders çalışma veriminizin yüksek olması. Bu nedenle ne kadar çok soru çözdüğünüzden önce doğru, yanlış ve boş sayılarınızı önemseyin. Örneğin günde 10 paragraf sorusu çözüp 8 doğruya sahip olmak 100 soru çözüp 50 yanlışa sahip olmaktan kat be kat iyidir!
İstatistik Tutun!
İstatistik tutun deyince aklınıza karmakarışık grafikler gelmesin. Günlük kaç paragraf sorusu çözdüğünüzü mutlaka not alın. Bunun yanında bu soruları ne kadar sürede çözdüğünüzü de notlarınıza ekleyin. Kaç doğru, yanlış ve boşunuz olduğunu günlük olarak yazın. Yanlış ve boşlarınızı mutlaka tekrar çözmeye çalışın. Tekrar denediğinizde kaçını çözebildiğinizi tuttuğunuz istatistiklere ekleyin. Yapamadığınız soruları mutlaka hocalarınıza sorun. Böylelikle haftalık olarak gelişmenizi daha detaylı inceleyebilir ve eksikliklerinizi daha net görebilirsiniz.
Temel Seviyeden Başlayın
Eğer paragraf çözmeyi hiç sevmiyorum ya da bana aşırı zor geliyor diyorsanız en basit seviyeden başlayın. İlk olarak temel paragraf sorularının bulunduğu temel seviye test kitaplarıyla çalışmaya başlayın. Daha sonra zamanla daha üst seviye test kitaplarına geçiş yaparak paragraf çözme becerinizi geliştirebilirsiniz.
Önce Soruyu Okuyun
Çok basit gibi görünse de adayların belki de yaptıkları en büyük hataların başında soruya direkt paragrafı okuyarak başlamaları geliyor. Özellikle TYT paragraf soruları düşünüldüğünde bu durum aynı zamanda zaman kaybına da neden olmakta. Uzun paragrafları okumaya başlamadan önce soru okunmalı ve paragrafta esas odaklanılması gerekilen kısma karar verilmeli. Bu şekilde paragrafta okurken esas odaklanmanız gereken noktayı bulmanız daha kolay bir hal alır ve soruyu daha hızlı bir şekilde çözebilirsiniz.
Karmaşayı Engelleyin!
Adayların pek çoğu paragraf sorularını çözerken şıklar dahil her cümlenin altını çiziyor. Bu durumun çoğunlukla soruyu daha iyi anlamayı kolaylaştırıldığı söylense de aksine karmaşaya yol açıyor. Her cümlenin altı çizili olduğunda esas odaklanılması gereken nokta gözden kaçabiliyor. Bu nedenle soruları çözerken sorunun sizden istediği ayrıntıların altını çizmeye özen gösterin.
Zaman Tutun
Eğer Türkçe paragraf soruları çözerken belirli bir seviyeye geldiğinizi düşünüyorsanız artık zamanlama konusuna da önem vermeniz gerekiyor demektir. Maalesef sınav bazında değerlendirildiğinde adayların zamanla yarıştığı gerçeğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu nedenle soru çözerken mutlaka başlangıç ve bitiş zamanlarınızı not alın. Ortalama olarak bir paragraf sorusuna ne kadar vakit ayırdığınıza dikkat edin. Zaman konusunda kendinizi geliştirdikçe süreli denemeler çözmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle soru çözme hızınızda da artış sağlayabilirsiniz. Tabii tekrar hatırlatmakta fayda var, süre ne kadar önemli olsa da esas önemli olan ne kadar fazla doğruya sahip olduğunuz. Türkçe paragraf soruları hakkında hazırlamış olduğumuz yazımız burada son buluyor.
Okuma ve çalışma üzerine yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
3 Yorumlar