Sınav kaygısı, akademik hayatın gerekli bir belasıdır ve genellikle bir öğrenci olarak en önemli hedeflerimizden biridir. Pek çok insan için yaklaşan sınavlar stres ve endişe duygularını beraberinde getiriyor çünkü bu, mücadeleyi atlatmak için sürekli olarak dış bir gücün -ebeveynler, öğretmenler veya akranlar- müdahalesine ihtiyacımız varmış gibi hissetmemize neden oluyor.
Sınav kaygısı, sınav veya başka bir değerlendirme türünden önce ortaya çıkan bir kaygı türüdür. Genellikle görevde başarısız olma korkusuyla ilişkilidir. Sınavımıza hazırlanırken hissettiğimiz stres düzeyi, hazırlanmak için ne kadar zamanın olduğu, becerilerimize ve bilgilerimize güvenip güvenmediğimiz ve yeterince hazırlanıp hazırlanmadığımız gibi bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir.
Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. (Abraham Lincoln)
Sınav Kaygısı nedenleri ve çözümleri
Sınavla ilgili kaygıya neden olan düşünceleri belirlemeyi ve bunları başka bir şey hakkında olumlu düşüncelerle değiştirmeyi içeren “düşünce durdurma” adı verilen bir teknik kullanmaktır. Sınavdan önce kendimizi sakinleştirmek için derin nefes alma veya meditasyon gibi teknikler kullanılarak yapabiliriz.
Sınav kaygısının nedenleri çok çeşitlidir, ancak bazı yaygın olanlar vardır.
Başarısızlık korkusu, ebeveynlerden veya öğretmenlerden gelen baskı, mükemmeliyetçilik ve öz güven eksikliği.
Sınavlar öğrenciler için önemli bir stres kaynağıdır. Ne üzerinde test edilecekleri veya nasıl performans gösterecekleri konusunda endişeli olabilirler. Sınav kaygısı, sınav yaklaştıkça artan bir gerilim ve endişe halidir. Sınavdan önce hazırlanıp hazırlanmadığınızla ilgili düşünce ve endişelere sahip olabilirsiniz. Sınavla ilgili yeterince bilgi sahip olmamak sınav endişesine yol açar. Sınav ile alaklı kuralları önceden bilmemiz.
Özgüvenimizi artırır. Sınav haberi sitemizi takip ederek bu kuralları öğrenebilirsiniz. Sınav baskısı ve stresi, bir yandan hazırlanmaya çalışırken diğer yandan yönetilmesi zor olabilen süreç. Ayrıca, son araştırmalar, çalışma motivasyonunun sınav kaygısını azaltmaya yardımcı olabileceğini kanıtlıyor.
Sınav Kaygısı ile Baş Etmenin Yolları
Peki sınav kaygısı ile nasıl baş edebiliriz? Öncelikle sınava vaktinde ve yeterince tekrar yaparak hazırlanmak, bir çalışma programı hazırlamak ve buna uymak kaygıyla baş etmede ilk önemli adım olacaktır. Çalışmayı son günlere son dakikalara bırakmak kafa karıştıracaktır.
Sınav öncesindeki gece mutlaka iyice uyunmalı. Sınav eğer gün içinde ise öncesinde mutlaka dinlenmek için zaman ayrılmalıdır. Unutmamalıdır ki; ne kadar iyi dinlenirseniz o kadar iyi dikkatinizi toplayabilirsiniz. Sınavdan önce alkol ya da ilaç kullanmamaya özen gösterin.
Gerçekçi ve akılcı olmayan düşüncelerden uzak durun. Geçmişte başarısız geçen sınavlar yerine başarılı geçen sınavları düşünmeye çalışıp, kendi performasınızı asla küçümsemeyin. Oturup vücudunuzu dinleyip, yanlış yorumlarda bulunmaktan mümkün olduğunca kaçının.
Örneğin “ellerim titriyor, kalbim hızlı atıyor, çok heycanlanıyorum” gibi kendinizi panik haline sokacak düşünceler ve davranışlara yer vermeyin. Gevşeme egzersizlerinden de çok fazla fayda göreceksiniz.
Sınavdan önce omuzlarınızı gevşetin, doğru nefes alıp vermeye özen gösterin. Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan vererek tüm organlarınıza oksijen girmesine ve rahatlamaya izin verin. 7-8 kez bu tekniği uygulamak kaygınızı oldukça azaltacaktır.
Stresle Mücadele Etmeyi Öğrenin
Bir miktar stres yaşam için gereklidir. Gelişimsel olarak beyin, sorunlarla başa çıkma konusunda deneyimlidir. Stresi ortadan kaldıramayacağımıza göre en iyisi planlı bir şekilde mücadele etmeyi öğrenmektir. Sınav kaygısı yaşayanlar, sınavdan fazla onun getirdiği kaygıya odaklanır.
Oysa basit planlamalar yaparak kaygının ve dolayısıyla stresin önüne geçilebilir. Bütün bunlar dışında korkmadan, çekinmeden bir profesyonelden yardım alınması stresle başa çıkabilmek için yapılabilecek yararlı işlerden biridir.
Başarının anahtarı eylemdir. Eylem için gerekli olan ise azimdir. (Sun Yat-sen)
Sınavlarınıza çalışmanlarınız da size rehberlik etmesi için Verimli ders çalışma yazımıza ulaşabilirsiniz.
Sınavlarınıza çalışmanlarınız da size rehberlik etmesi için Üniversite sınavına gireceklere tavsiye yazımıza ulaşabilirsiniz.