içinde

Kitap Nasıl Düzgün Okunur? (4 Anlaşılır Yol)

anlaşılır okumak
anlaşılır kitap okumak

Kitap Nasıl Düzgün Okunur? Bilmediğiniz veya ilginizi çekmeyen konulardaki zor metinleri okuyup anlama konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Immanuel Kant’ın Saf Aklın Eleştirisi gibi bir kitap 800 sayfadan fazladır ve tezleri o kadar yoğundur ki birkaç sayfadan sonra çoğu okuyucunun cesaretini kırar. Kitap Nasıl Düzgün Okunur Bu konuyla ilgili bu kadar ayrıntılı ayrıntıyla, ortalama bir okuyucu ayrıntılarda kaybolabilir.

Bu bariz karmaşıklık karşısında cesaretimizin kırılmasına izin vermemeliyiz, çünkü bu, büyük fikirleri ve tarih yazan önemli metinleri kaçırmamıza neden olabilir.

Kitap Nasıl Düzgün Okunur?
Kitap Nasıl Düzgün Okunur?

Kitap Nasıl Okunur” adlı kitapta yazarlar, Mortimer Adler ve Charles Van Doren, herhangi bir kitaba güvenle yaklaşmanıza, anlamanıza ve analiz etmenize yardımcı olacak çeşitli teknikler ve yöntemler sunar.

İlk Okuma: Temel dil bilgisi ve kelime bilgisini anlayın

İlk okuma, okuyucunun bir metindeki kelimeleri ve cümleleri deşifre edip anlayabildiği aşamadır.

Bir kitabı temel dilbilgisi ve kelime bilgisi düzeyinde anlamadıysanız, onunla pek bir şey yapamazsınız.

Karmaşık herhangi bir şeyi öğrenmenin, önce temel bilgilerde ustalaşmayı gerektirdiği ortaya çıktı. Oyunun kurallarına aşina değilseniz, oyunu anlamlandıramazsınız.

Bu nedenle, bir kitabı anlamak için, yazıldığı dili, gramer ve söz dizimsel yapılarını bilmeniz gerekir.

Belirli bir kelimenin veya ifadenin ne anlama geldiğini bilmeden, kitabın ne hakkında olduğunu anlamak için ilk adımı bile atamazsınız.

Bu temel okumadır. Bu aşamada okuyucu, cümleleri ve onları oluşturan kelimeleri anlayabilir.

Evren hakkında bir kitap okursanız ve Evrenin ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, bu kitabın sizin için anlamı ne olabilir?

Bu nedenle, bir dahaki sefere bir metni analiz ettiğinizde, tüm temel kavramları en baştan anladığınızdan emin olun.

Kitap Nasıl Düzgün Okunur

İnceleme Okuması: Kitabın amacını anlamak için akıllıca gözden geçirmek

Birçok kişi, birinin tavsiyesi üzerine bir kitap satın alır. Gerçekten ilgilerini çekip çekmediğini öğrenmeye zahmet etmezler ve daha sonra kitabın hiç de düşündükleri gibi olmadığını keşfederler. Bu bir hayal kırıklığı kaynağıdır.

Bu riski azaltmanın ve kitabın ilginizi çekip çekmediğini kontrol etmenin bir yolu var.

Teftiş okuma, “Kitap ne hakkında?” Sorularına cevap vermenizi sağlayan bir tekniktir. Ve “Bu ne tür bir kitap?” “. Sınırlı bir süre içinde bir kitaba akıllıca göz atmanızı sağlar.

Adler şöyle yazıyor:

“Bu seviye ayrıca “gözden geçirme” veya “ön okuma” olarak da adlandırılabilir. Ancak, ara sıra veya rastgele bir kitapta gezinmeyle karakterize edilen göz gezdirme türünden bahsetmiyoruz. Teftiş okuma, bir kitabı sistematik olarak gözden geçirme sanatıdır.”

Bir kitabı satın almadan veya okumaya başlamadan önce, baştan sona okuyun. Gözden geçirme, kitabı yapılandırılmış bir şekilde gözden geçirmektir, bu da zamandan tasarruf sağlar ve kitabın konusuna, birincil amacına ve ondan ne bekleyebileceğinize ışık tutar.

Adler bize rehberlik ediyor:

“Birinci düzeyde sorulan soru “Cümle ne diyor” iken, bu düzeyde genellikle sorulan soru “Kitap ne hakkındadır?” şeklindedir. Bu bir yüzey meselesidir; aynı nitelikteki diğer sorular “Kitabın yapısı nedir” veya “Kitabın bölümleri nelerdir?”

Bu dört adımla başlayın:

  • Dizine veya içindekiler tablosuna göz atın
  • Önsözü oku
  • Önsözü veya editörün notunu okuyun
  • İçindekiler bölümünün ilginizi çekebilecek belirli bölümlerini veya kısımlarını gözden geçirin

Böyle bir incelemeden sonra kitabın okumaya değer olduğunu görürseniz, devam edin ve içine dalın. Kitabı okumaya başladığınızda bile daha az zaman alacak şekilde okuyun.

Anlamadığınız kelimelerle veya dipnotlar gibi daha ince ayrıntılarla çok fazla uğraşmayın. Sadece kitabı okuyun, elinizden geleni yapın. Hala anlayabilir ve ikinci okumanızda daha ince ayrıntıları elde edebilirsiniz.

Birçok okuyucu doğrusal olarak okur. İçindekileri okumadan bir kitaba göz gezdiriyorlar. Bu tuzağa düşmeyin. Kendinize gereksiz baskı uygulamadan kitabı keşfedin.

Önce kitabı incelemeyi, ardından düzgün bir şekilde anlamaya çalışmadan önce yüzeysel olarak gözden geçirmeyi unutmayın. Kitabın ne hakkında olduğunu öğrendikten sonra, karmaşık bölümleri anlamanız daha kolay olacaktır.

Analitik Okuma: Ana Temayı ve Yazarın Niyetini Belirleme

Kitabın ne hakkında olduğu hakkında iyi bir fikriniz olduğunda, onu analitik olarak okuyabilirsiniz. Analitik okuma, anlamayı geliştirmek için bir kitabın içeriğini çiğnemeyi ve sindirmeyi içerir.

“Bu, şimdiye kadar tartışılan iki okuma seviyesinden hem daha karmaşık hem de daha sistematik bir aktivitedir. … Analitik okuma kapsamlı, eksiksiz veya iyi okumadır – yapabileceğiniz en iyi okumadır. Kontrol okuması sınırlı bir süre içinde mümkün olan en iyi ve en eksiksiz okumaysa, analitik okuma sınırsız bir zamanda mümkün olan en iyi ve en eksiksiz okumadır. Analitik okuyucu, okudukları hakkında çok sayıda ve düzenli sorular sormalıdır. … Analitik okuma hala yoğun bir şekilde aktif. Bu okuma düzeyinde, okuyucu bir kitap alır ve kitap kendi kitabı olana kadar üzerinde çalışır.”

Bu süreçteki ilk adım, okuduğunuz kitabın türünü ve temaları arasındaki bağlantıları belirlemektir.

  • Ne tür bir kitap bu?
  • Eylemi emreden bir kitap mı?
  • Teorik veya soyut konuları ele alan bir kitap mı?

Örneğin, kitabın teorik olduğunu biliyorsanız, argümanın pratik bir kitaba kıyasla oldukça soyut olma eğiliminde olacağını bilirsiniz. Bir kuantum fiziği kitabı, bir kişisel gelişim kitabının aksine yaşam tavsiyesi içermeyecektir.

Bir kitabı sınıflandırmanın hızlı bir yolu, kullanılan dil veya sadece başlığı gibi yüzeysel özelliklerine bakmaktır.

Kitabı sınıflandırdıktan sonra sıra metnin kendisine odaklanmaya gelir. Bu noktada amacı belirlemeli ve farklı temaların bütünle nasıl ilişkili olduğunu not etmelisiniz.

Genellikle bir kitabın birkaç teması ve alt bölümü vardır. Ancak, önce kitabın ana argümanını, hipotezini veya olay örgüsünü belirlemeye çalışmalısınız. Kendinize sormaya devam edin: Yazar ne iletmek istiyor?

Yazarın ne demek istediğini ve içinde kurulduğu bağlamı anlamak, bir kitabı anlamak için kesinlikle çok önemlidir. Temel olay örgüsü oluşturulduktan sonra, kitabın parçası olan çeşitli temaları ve alt temaları belirleyebilir ve bunların birincil niyetle nasıl ilişkili olduğunu belirleyebilirsiniz.

Kitabın temel mesajını veya olay örgüsünü birkaç cümleyle yazmaya çalışın. Kitapta yer alan farklı konuları da (bölümler, alt bölümler) kendi kelimelerinizle özetleyin. Böyle bir kitabı parçalayarak, onu daha iyi anlayabileceksiniz.

Yazarın fikirlerini olduğu gibi kabul etmek yerine onları sorgulayın. Argümanlarında kusurlar var mı? Fikirleri mantıklı bir şekilde akıyor mu?

Daha aktif bir okuyucu olarak, herhangi bir metinde daha fazla puan kazanacak ve çalışmayı daha akıllıca analiz edip değerlendirebileceksiniz.

Sin optik okuma: Bilginizi derinleştirmek için kaynaklarınızı çaprazlayın

Belirli bir konuda bir makale veya yazılı bir metin sunmanız gerekiyorsa, ilgili kitaplardan faydalanarak araştırmanız doğaldır. Çoğu zaman, farklı yazarlar tarafından yazılan farklı kitapların aynı şey hakkında farklı görüşleri olabileceğini göreceksiniz.

Belirli bir konu üzerinde çalışırken, söz konusu konuyu daha iyi anlamak için aynı konuda birkaç kitap okuyun. Bu tekniğe sin optik okuma denir.

“Okumanın en karmaşık ve sistematik türüdür. Okuduğu materyalin kendisi nispeten kolay ve karmaşık olmamasına rağmen, okuyucudan çok yüksek taleplerde bulunur. Bu düzeyin bir diğer adı da karşılaştırmalı okuma olabilir. Sentetik bir okuma sırasında, okuyucu sadece bir tane değil, birkaç kitap okur ve onları birbirleriyle ve hepsinin üzerinde döndüğü bir konu ile ilişkilendirir. Ancak metinlerin basit bir karşılaştırması yeterli değildir. … Sin topik okuyucu, okunan kitapları kullanarak hiçbir kitapta bulunmayan konunun bir analizini yapabilir. Bu nedenle, sin topik okumanın en aktif ve talep kâr okuma şekli olduğu açıktır.”

Sin optik okumayı etkili bir şekilde kullanmak için hangi kitapları seçeceğinizi ve kitapların hangi bölümlerini okuyacağınızı bilmeniz gerekir. Bu yöntemde amacınız kitapları bir bütün olarak okuyup anlamak değil, belirli bir konuyu çalışmaktır.

Bu şekilde, sadece incelenen konunun çeşitli nüanslarını keşfetmekle kalmayacak, aynı zamanda bu süreçte konunun kendisi hakkında daha derin bir anlayış kazanabileceksiniz.Kitap Nasıl Düzgün Okunur

Kitap Nasıl Düzgün Okunur? – Sınav Haberi

Sizlere rehberlik edecek yazılarımız Rehber kategorimiz altında yer almaktadır.

Ne düşünüyorsun?

13 Puanlar
olumlu oy Eksi oy

admin tarafından yazıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ogrenmek

Öğrenmek, Öğrenmeyi Öğrenmek 2=1

hacettepe_universitesi

Hacettepe Üniversitesi