içinde ,

Endüstri Mühendisliği Bölümü 2024

Endüstri Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği

Endüstri mühendisliği geçmiş dönemlerden günümüze gelene kadar pek çok üniversite öğrencisinin ilgisini çeken bölümlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle ülkemizde mühendislik alanında faaliyet gösteren önemli üniversitelerin birçoğu adını bu mühendislik dalıyla duyurmuş durumda. Son sınav dönemi sonrasında adayların yaptıkları tercihlerde endüstri mühendisliği bölümüne fazlasıyla yer verilmesi bölüme olan ilginin hala devam ettiğini gösteriyor.

Öğrencilerin meslek seçiminde bu alanı tercih etmesinin temel sebepleri arasındaysa başta kazanç getirisinin tatmin olması gelmekle beraber üst düzey yönetici konumunda çalışma fırsatı yaratması gibi sebepler de gelmektedir. Bütün bunların yanı sıra farklı alanlarda mühendislere faaliyet gösterme şansı sunması gibi sebepler mühendislik alanlarına ilgili olan öğrencilerin ilgisini çeken unsurlar arasında bulunuyor. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazı serisindeyse endüstri mühendisliği nedir ne iş yapar gibi sorulara yanıt vererek bölümle alakalı merak ettiğiniz tüm konuları daha açık hale getirmeye çalıştık. Şimdiden keyifli okumalar dileriz. 😊

Endüstri Mühendisliği Nedir?

Endüstri mühendisliği nedir sorusuyla yazımızın ilk kısmına başlayabiliriz 😊. Bu mühendislik dalı tüm mühendislik dalları arasında en önemli sayılan alanlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmakta. Temel olarak nedir sorusunun yanıtını verecek olursak bu mühendislik dalı bir ürünün üretim aşamasından sahaya sürüleceği aşamaya kadar olan sürecin en iyi ve en verimli şekilde yönetilmesini hedefler. Bu bağlamda uygun maliyetli, kaliteli ve hızlı bir üretim süreci gerçekleştirilmesini hedefler.

Sürecin en az hata ve problemle sonuçlanmasını hedefler. Bu meslek dalında çalışan mühendisler düşük maliyetli üretim yolları oluşturur ve aynı zamanda verimli bir üretim gerçekleştirilmesi yönünde çalışır. Sadece ürün üretiminde değil, aynı zamanda hizmet sektöründe de aynı şekilde performans gösterirler. Bu bağlamda incelendiğinde endüstri mühendisliği bölümünün ürünlerin ya da hizmetlerin oluşturulmasında oldukça önemli bir yere sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Endüstri Mühendisliği Çalışma Alanları Nelerdir?

Endüstri mühendisliği çalışma alanları incelendiğinde diğer mühendislik dallarına oranla daha geniş bir sektör yelpazesine sahip olduğunu söylemek mümkün. Ürün ve hizmet sektörü odaklı performans gösteren bir alan olduğu düşünüldüğünde bu durumun iş imkanları açısından da avantajlı bir durum olduğunu karşımıza çıkmakta. Endüstri mühendisliği çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Finans ve bankacılık
  • Satış ve pazarlama alanları
  • Üretim sektörü
  • Bilişim ve yazılım
  • Eğitim sektörü
  • Hizmet sektörü
  • Ar-Ge
  • Proje yöneticiliği veya danışmanlık hizmetleri

Bahsedilen alanlar içerisinde özellikle yöneticilik kısmında endüstri mühendisliği sıklıkla tercih edilen bir alan. Bu bağlamda mühendislik dalları arasından endüstriyi seçen kişilerin şirketlerde ya da çeşitli kurumlarda üst düzey yönetici olarak çalışma imkanlarının da oldukça yüksek olduğunu belirtmek gerekiyor.

Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar?

Endüstri mühendisliği ne iş yapar sorusu bölümü tercih etmeyi planlayan adaylar için önemli olan bir diğer nokta. Endüstri mühendisliği görev ve tanımları ise geniş bir alanı kapsamakta. Sırayla bir endüstri mühendisinin görev ve sorumluluklarını şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Üretim süreçlerini, standartlarını belirlemek ve gerekli prosedürleri oluşturmak.
  • Proje sürecinde aktif rol oynayacak personellerin gereksinimlerini belirlemek.
  • Üretimde meydana gelen veya gelebilecek sorunlara karşın çözüm önerileri geliştirmek.
  • Süreç boyunca oluşacak maliyetleri en asgari seviyeye indirgemek. Yeni üretim metotları geliştirmek.
  • Üretim aşamaları tamamlanan ürünlerin piyasaya sürülmeden önce kalite, standart ve güvenilirliğini analiz etmek. İstatistiklerle bu analizleri raporlamak.
  • Üretim süreçlerini hızlandırmak amacıyla iş akış çizelgesini üretim sırasına veya teslimat süresine uygun şekilde hazırlamak. Üretimi hızlandıracak metotlar geliştirmek ya da mevcut metotları geliştirmek.

Temel olarak özetlenecek olursa bir endüstri mühendisliği ne iş yapar sorusunun yanıtı üretimle ilgili her konuda aktif faaliyet göstermek ve üretim süreçlerini olabilecek en verimli şekilde yönetmektir denilebilir.

Endüstri Mühendisliği Maaşları

Endüstri mühendisliği maaş konusu bu meslek dalına ilgi duyan adaylar için önemli olan bir diğer unsur. Özellikle meslek seçiminde adayların bu konu hakkında tereddüt yaşamalarındaki temel sebeplerden bir tanesi de son dönemlerde mühendislik bölümlerinde meydana gelen yığılmalar. Pek çok aday bu durumun ilerleyen zamanlarda maaş skalalarında gerilemeye neden olacağını düşünmelerine sebep olmakta. Bu durum konusunda adayların haklılık payının olduğunu söylemek gerekiyor.

Son tercih dönemiyle birlikte mühendislik fakültelerine yerleşen öğrenci sayısının artması aynı şekilde mezun sayısında da artışa neden olacaktır. Elbette bu durum sonraki beş yılda maaş skalalarında düşüşe de neden olacaktır. Ancak burada bölüm tercihi yapacak olan adayların unutmaması gereken nokta eğitim dönemi boyunca ne kadar fazla çalışma performansı gösterirlerse ve ne kadar fazla projede yer alırlarsa iyi şirketlerde iyi kazançlar elde etme ihtimallerinin o kadar fazla olacağıdır. Genel olarak endüstri mühendisliği maaş skalaları hem devlet kurumları hem de özel sektörde faaliyet gösteren şirketler için aşağıda verilmiştir.

  • Özel Sektör: 5.570 TL – 23.160 TL (Ortalama: 11.890 TL)
  • Devlet: 16.205 TL

Endüstri Mühendisinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Endüstri mühendisliği özellikle üretim ve hizmet sektöründe faaliyetlerin bel kemiğini oluşturan bir mühendislik dalı olarak karşımıza çıkmakta. Her ne kadar üretimlerde sadece tasarım ve fikir aşaması önemliymiş gibi düşünülse de bir ürünün ya da hizmetin olabilecek en kaliteli şekilde piyasaya sunulmasında endüstri mühendisliği oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bu meslek dalını seçmeyi düşünen adayların mesleğin gerektirdiği özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Temel olarak bir endüstri mühendisinde bulunması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaratıcı düşünme kabiliyetine sahip olmalı. Bilhassa iş akışını hızlandıracak üretim fikirleri oluşturabilmek için bu özellik önem arz etmektedir.
  • Yenilikçi fikirler ortaya atabilmeli ya da mevcut fikirleri geliştirecek çözümler oluşturabilmelidir.
  • Analitik düşünme becerileri kuvvetli olmalıdır. Sayısal hesaplamalar yapmaya yatkın olmalıdır.
  • Problem çözme yeteneği olmalıdır. Özellikle karmaşık problemlere hızlı ve akılcı çözüm önerileri getirebilmelidir.
  • Ekip çalışmasına yatkın olmalı ve bunun yanı sıra liderlik vasfına sahip olarak ekip yönetimini gerçekleştirebilmelidir.
  • Zaman konusunda dikkatli olmalıdır. Son teslim tarihine uygun şekilde projeleri planlayabilmeli ve tamamlayabilmelidir.

İyi bir endüstri mühendisi olabilmek için yukarıda bahsedilmiş olan vasıfların birçoğuna sahip olmak gerekmektedir. Bilhassa ekip çalışmalarını yönetebilmek bir endüstri mühendisinde mutlaka olması gereken özelliklerden bir tanesidir.

Endüstri Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Endüstri mühendisliği dersleri çalışma alanlarının çok geniş olmasından dolayı oldukça çeşitlidir. Ancak genel anlamda bölüm derslerinin çoğunluğunu yönetim ve finans dersleri içeriyor. Bunun yanı sıra programlama ve matematik ağırlıklı derslerde müfredat içerisinde öğrencilere sunulmakta. Genel olarak endüstri mühendisliği dersleri şu şekilde sıralanabilir:

Bu derslere ek olarak diferansiyel denklemler ya da calculus gibi her mühendislik bölümünde ortak olarak sunulan derslerde 1. sınıfta endüstri mühendisliği okuyan öğrencilere verilmektedir.

En İyi Endüstri Mühendisliği Bölümü Hangi Üniversitelerde Bulunur?

Yazımızın son kısmına gelirken eğer bölüm hakkında kesin kararınızı verdiyseniz son aşama olarak üniversite seçimi yapmak kalıyor. Her ne kadar okuyacağınız bölüm ilerideki meslek hayatınız için önemli olsa da okuyacağınız okulda bir o kadar önemli. Çünkü pek çok öğrenci bölüm beklentilerini karşıladığı halde okuldan istediği verimi alamadığı için şikayetçi olabiliyor. Eğer siz de bu duruma düşmek istemiyorsanız ülkemizde en iyi eğitimi veren üniversiteleri tercih etmeniz gerekmekte. Endüstri mühendisliği bölümü konusunda en başarılı olan üniversitelerden bazıları şu şekildedir:

Tabii bahsettiğimiz bu üniversitelere gidebilmek için sadece istemek yeterli değil. Aynı zamanda çok çalışmalı ve gayret etmelisiniz. Şimdiden bolca emek sarf edeceğiniz ve başarıya ulaşacağınız bir sınav senesi dileriz. 😊

YKS motivasyon Ders Çalışmak İstemiyor musun? 6 Hamlede yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ne düşünüyorsun?

94 Puanlar
olumlu oy Eksi oy

admin tarafından yazıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

biyomedikal mühendisliği

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü 2024

Gıda Mühendisliği

Gıda Mühendisliği Bölümü 2024