Eğitimde Ölçülen Özellikler Özellikler Bilişsel Alan, Duyuşsal Alan ve Devinişsel yani Psikomotor Alan Bloom Taksonomisindeki hiyerarşi
HEDEF KAVRAMI VE NİTELİKLERİ
Şu an günümüzde Millî Eğitim Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu ve şu an kullanılan mevcut programda ‘kazanım’ olarak nitelendirilmiş olan kavram, ‘hedef davranışlar’ kavramının değiştirilmesiyle meydana gelmektedir. Bu kavram, öğrenme süreçlerinin etkililiği ve verimliliği açısından oldukça önem arz etmektedir. Bundan ötürü hedefler, belirli özellikleri kendi bünyesinde barındırması gerekmektedir. Bunların birkaçını saymak gerekirse; hedeflerin açık ve anlaşılır düzeyde olması gerekmektedir.
Anlaşılır olması, bu sürecin etki yaratması hususunda da büyük önem taşımaktadır. Ayrıca hedefler, belli bir özelliği ve/veya konuyu ölçmek üzere planlanmalıdır. O özelliğe odaklanması ve o alanda gelişim sağlaması çok daha sağlıklıdır. Bunun yanı sıra, süreçte öğretmenin değil de öğrencinin aktif olacağını da göz önünde bulundurursak; öğretmen yerine öğrencinin varabileceği bir nitelik taşımalıdır. Bunun yanı sıra hedefler, kendi içerisinde binişik değil bitişik olmalıdır. Yani konular ve süreç, yığılan bir düzende değil; birbirlerini takip eden bir öğrenme süreci düzenini içermektedir.
HEDEFLERİN SINIFLANDIRILMASI
Hedefler, 3 ana başlık altında toplanmaktadır. Bunlar: Bilişsel Alan, Duyuşsal Alan ve Devinişsel yani Psikomotor Alandır. Bilişsel Alana değinmek gerekirse, zihin üzerinde yoğunlaşan bir alan olmakla birlikte; Bloom Taksonomisi doğrultusunda hiyerarşinin basamaklarında yerini almış bir alan olmuştur. Duyuşsal Alan ilgi, istek ve tutumların ölçüldüğü alandır.
Devinişsel Alan ise bireyin fiziksel faaliyetlerini, davranışlarını inceleyen ve ölçen bir alandır. Bilişsel Alan, seçmeli testlerle ölçülmektedir. Duyuşsal Alan, ölçekler veya envanterlerle ölçülmektedir. Devinişsel Alan ise Kontrol Listesi veya Puanlama ölçekleri ile ölçülmektedir. Bloom Taksonomisindeki hiyerarşiye bakmak gerekirse; bilgi, anlama, uygulama, analiz, sentez, değerlendirme basamaklarıdır. Bilgi basamağı en temel basamak olup, ezber düzeyindedir. Kavrama basamağında ise yorumlama ve yorum yapma düzeyindeki beceriler söz konusudur. Uygulama basamağı ise artık bilginin pratiğe döküldüğü, bireyin aktif hale geldiği düzeydir. Analizden itibaren üst düzey beceriler başlamış olmaktadır.
Artık olan bilgiyi kullanma düzeyi de aşılmış; bilginin parçalanıp birleştirilmesi durumu söz konusudur. Analizde neden ve sonuçları ifade edebilme davranışı, Sentezde farklı olay ve durumlarla ilişkiler kurabilme ve bu doğrultuda yeni ürünler meydana getirebilme becerisi, Değerlendirme aşamasında ise konu hakkında duygu ve düşüncelerini ifade edebilme, bu konu hakkındaki problemler konusunda fikir ortaya koyabilme ve çözüm önerileri sunabilme ve genel değerlendirmeler yapabilme becerileri yer almaktadır. Daha sonraları söz konusu bu taksonomi, yenilenme ihtiyacı hissederek yenilenmiştir. Yenilenmiş haliyle kurulmuş hiyerarşi ise, hatırlama, anlama, uygulama, çözümleme, değerlendirme ve yaratma basamaklarından meydana gelmektedir.
Eğitimde Ölçülen Özellikler – Sınav Haberi
Sizlere Rehberlik Edecek Yazılarımız Rehber kategorimiz altında yer almaktadır