Ders çalışma planı akademik başarının önemli bir parçasıdır. Ancak, çalışmamız gereken her konu için gerekli zamanı bulmak bazen zordur. Doğru değil mi? Ders çalışma başarısını yakalamanın bir yolu da sağlam ve uygulanabilir bir ders çalışma planı oluşturmaktır. Ancak işe yarar bir ders çalışma programı oluşturmak sandığından daha zor olabilir.
Sadece belirli bir süre içinde çalışman gereken konulara ve derslere öncelik vermen değil, aynı zamanda aile, arkadaş ve eğlence gibi diğer sorumlulukları da dengelemen gerekiyor. Nihayetinde, işe yarar ve aynı zamanda uygulanabilir bir program oluşturup ve tüm akademik hedeflerine kolayca sorun yaşamadan ulaşabilirsin.
Ders Çalışma Planı Oluşturma
Çalışmak için kısa ve uzun vadeli hedefler belirle
Sonunda ne elde etmek istediğini bilirsen, programını oluşturmak ve yönetmek daha kolay olur. Bu aynı zamanda odaklanman gereken alanları belirlemene de yardımcı olacaktır.
- Kısa vadeli hedefler arasında bir hafta içinde bir sınavı başarıyla geçmek. 2 hafta içinde bir ödevi bitirmek veya 10 gün içinde bir sunumu ezberlemek yer alabilir. Bu projeler için görevlerini sistemli bir şekilde günlere bölebilirsin.
- Uzun vadeli hedefler arasında belirli bir üniversiteyi kazanmak. Burs alma hakkı elde etmek veya belirli bir işe girmek yer alabilir. Uzun vadeli hedefleri daha yönetilebilir hale getirmek için haftalara ve aylara bölebilirsin.
- Bu hedeflerin her biri için tam olarak ne kadar zamanın olduğunu bildiğinden emin ol. Bitiş tarihini yaz ve kaç gün, kaç hafta veya kaç ay kaldığını hesapla. Örneğin, bir üniversite başvurusu için son tarih nedir veya sınavların ne zaman?
Çalışman gereken tüm konuları listele
Ders çalışma planı oluşturmanın belki de ilk adımı, çalışman gereken tüm konuları ve dersleri listelemektir. Yükümlülüklerini kağıda dökmek, gerçekten ne yapman gerektiği konusunda daha iyi bir fikir edinmene yardımcı oluyor. Çalışman gereken belirli sınavlar varsa, derslerin yerine bunları listeleyebilirsin.
Her ders veya sınav için ne yapman gerektiğini belirle
Artık çalışman gereken tüm konuları yazdığına göre, her ders için ne yapman gerektiğini bulman gerekiyor. Belirli bir ders için harcayacağın zaman ve diğer yükümlülüklerin haftalık olarak değişse de, uzun vadede her ders için belirli bir süreye ihtiyacın olacağını göreceksin.
- Bir çalışma kılavuzun veya gözden geçirme bölümleri olan bir ders kitabın varsa, bunu listelediklerini daraltmak için kullan.
- Okumak için zaman ayır.
- Notlarını gözden geçirmek için zaman ayır.
- İşine yarayacak olan, sınav çalışma rehberi oluşturmak için zaman ayır.
Hazırladığın listeye öncelik ver
Çalışman gereken tüm derslerin veya sınavların bir listesini yaptıktan ve her biri için ne yapman gerektiğini belirledikten sonra, listeyi derecelendir. Her bir dersi önem sırasına göre sıralamak, en çok hangi derslere zaman ayırman gerektiğini gösterir. Ayrıca en iyi zaman dilimlerini hangi derslere ayırman gerektiğini anlamana yardımcı olacaktır.
- Tüm derslerin veya sınavlarının yanına birden başlayarak bir sayı koy. En çok matematik için zamana ihtiyacın varsa, ona bir değerini ver. Tarih için en az zamana ihtiyacın varsa (çalışman gereken beş ders olduğunu varsayarsak), ona beş değerini ver. Bu maddeyi uygulamanın faydasını ileride çok göreceksin.
- Konunun veya sınavın zorluğunu veya çalışman gereken dersleri dikkate al.
- İhtiyacın olan okuma süresini hesaba kat ve bunu uygula.
- Yapman gereken gözden geçirme süresini belirle ve bunu uygula.
Hafta içindeki boş zamanını çalışma bölümlerine ayır
Devam etmeden önce, hafta içindeki boş zamanını çalışma bölümlerine ayırmalısın. Bunu yaptıktan sonra, bu bölümlere bir konuyu atayabilirsin.
- Bir ders çalışma planı oluşturmanın püf noktası, her gün aynı saatte çalışmayı planlamaktır, böylece sürekli kontrol etmeden ezberleyebileceğin bir programın olur. Bir rutin oluşturarak olumlu bir çalışma alışkanlığı edineceksin.
- Haftanın her zaman çalışabileceğin saatleri veya günleri olup olmadığını kontrol et. Örneğin, her Salı ve Perşembe öğleden sonra 3 ile 4 arası boş olabilirsin. Mümkünse, çalışmanı o saate planlamaya özen göster, çünkü düzenli ve disiplinli belirlenmiş bir program çalışma zihniyetine daha çabuk girmene yardımcı olabilir.
- Çalışma seanslarını 30 ila 45 dakikalık bölümler halinde planla. Daha kısa zaman dilimleri planlamak daha uzun zaman dilimlerine göre daha kolaydır.
- Tüm müsait zamanın için bloklar oluştur.
- Sınavdan önce belirli bir zamanın varsa, haftalık bir program yerine ters bir takvim oluştur.
Ders çalışma dışında kendine zaman ayır
Her ders için zaman ayırırken aynı zamanda aile, arkadaş ve dinlenme için de zaman ayırdığından emin olman gerekir. Bunun nedeni, kişisel yaşamın ile akademik yaşamın arasında sağlıklı bir denge kurmadığın sürece çalışmalarında başarılı olamayacağındandır.
- Annanenin doğum günü, bir aile toplantısı veya köpeğinin veteriner randevusu gibi yeniden planlayamayacağın etkinlikler için zaman ayır.
- Yüzme antrenmanı veya aile zamanı gibi başka sorumlulukların olduğunda zaman ayır.
- Dinlenmek, uyumak ve egzersiz yapmak için bolca zaman ayır.
- Önemli sınavlardan önce yalnızca çok sınırlı bir zamanın varsa, düzenli sosyal veya okul dışı etkinlikleri ertelemeyi veya iptal etmeyi düşün.
Ders çalışma planı bölümlerini doldur
Programını belirledikten ve neyi yapman gerektiğini öğrendikten sonra, bölümleri doldurabilirsin. Her oturumda hangi konuyu çalıştığını yaz. Bu, kendini takip etmene, materyal için kontrol noktaları oluşturmana ve ders kitaplarını veya çalışma materyallerini önceden düzenlemene yardımcı olacaktır.
Programının nasıl işlediğini anlayana kadar, önce her seferinde sadece bir hafta için plan yap.
Başarısız olduğun veya başarılı olmaya kararlı olduğun derslere öncelik ver.
Ders Çalışma Planını Kendine Göre Belirle
Ders çalışma planını gözden geçir
Bir çalışma programı oluşturmanın ilk adımı, mevcut programını ve gün içinde zaman harcama şeklini değerlendirmektir. Mevcut programını değerlendirmek, zamanı nasıl kullandığına en iyi bir şekilde bakmanı sağlayacak ve nerede daha verimli olabileceğini ve hangi etkinliklerden vazgeçebileceğini belirlemene yardımcı olacaktır.
- İlk olarak haftada kaç saat çalıştığını belirle.
- Daha sonra haftada kaç saatini eğlenceye ayırdığını sapta.
- Ardından arkadaşların ve ailenle haftada kaç saat geçirdiğini hesapla.
- Neleri azaltabileceğini görmek için hızlı bir hesap yapabilirsin.
Öğrenme tarzını dikkate almaya çalış
Nasıl zaman geçirdiğini belirlemek programını oluşturmanın en önemli kısımlarından biri olsa da, gerçekte nasıl çalıştığını da belirlemen gerekir. Nasıl çalıştığını belirlemek, faaliyetlerinde bir çakışma olup olamayacağını belirlemene yardımcı olur. Ayrıca normalde kullanmadığın zamanı nasıl kullanabileceğini anlamana da yardımcı olacaktır. Kendine birkaç soru sor:
- İşitsel olarak mı öğreniyorsun? Belki de arabada giderken veya spor salonunda egzersiz yaparken önceden kaydedilmiş dersleri veya diğer sesli çalışma materyallerini dinleyebilirsin. Belki bu öğrenme şekli senin öğrenme tarzındır. Olabilir mi ?
- Görsel bir öğrenci misin? Derslerini video izleyerek öğrenebilir misin? Öğrenmenin bir yolu olarak video izlemeyi dene. Asıl öğrenme tarzını sadece kendin bulabilirsin.
Planladığın boş zamanı en iyi şekilde değerlendir
Ders çalışma planını takip etmenin en büyük zorluklarından biri, çalışmayı bir kenara bırakıp bunun yerine rahatlatıcı ve eğlenceli bir şeyler yapma eğiliminde olmaktır.
Ancak, bu dürtüye direnmen ve bunun yerine planlanmış eğlence zamanını en iyi şekilde değerlendirmen gerekiyor. Ancak bu şekilde planına sadık kalabilirsin.
Çalışmanın ödülü olarak boş zamanını dört gözle bekle.
Boş zamanını yeniden enerji toplamanın bir yolu olarak kullan. Biraz şekerleme yapmanın faydasını emin ol göreceksin. Yürüyüşe çıkmak veya yoga yapmak seni rahatlatır ve ders çalışmaya geri dönmen gerektiğinde odaklanmana yardımcı olur.
Kısa molalar verebilirsin
Her çalışma bloğu sırasında bir mola verdiğinden emin ol. Fakat dikkatli olmak gerekir. Bu durum sorunlara yol açabiliyor. Çalışma programını takip etmenin en önemli unsurlarından biri, programa sadık kaldığından ve yalnızca ayrılan mola süresini kullandığından emin olmaktır. Fazladan mola vermek veya molaları uzatmak programını baltalayabiliyor. Ayrıca başarılı çalışma planlarını sabote edebiliyor.(Pomodoro)
- Çalışma bölümleri arasında 5 ila 10 dakikalık bir mola ver. 5 ila 10 dakikayı aşma.
- Mola başlangıcında ve mola sona erdiğinde çalacak bir alarm kur.
- Molanı akıllıca kullan. Vermiş olduğun arayı kendini yenilemek için kullandığından emin ol. Esneme hareketleri yap, kısa bir yürüyüşe çık, küçük bir atıştırmalık ye ya da müzik dinleyerek kendine gelebilirsin.
- Molayı uzatabilecek dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durmalısın.
Ders çalışma planına sadık kal
Ders çalışma programının işe yaradığından emin olmanın tek ve kesin kuralı, programına sadık kalman gerektiğidir. Eğer sadık kalmazsan bir çalışma programı yapmanın hiçbir anlamı yoktur.
Takvimine/planlayıcına düzenli olarak, tercihen her gün bakma alışkanlığı edinmeye çalış. Bu seni “gözden ırak olan gönülden de ırak olur” düşüncesinden uzak tutacaktır. Bir rutin oluşturduktan sonra, ders kitabının açılması veya masaya oturmak gibi belirli eylemleri zihinsel olarak çalışma modu ile ilişkilendirmeye başlayabilirsin.
Okuma ve çalışma üzerine yazımızı okuyarak ders çalışama sürecinize buradan katkı sağlayabilirsiniz.
2 Yorumlar