Türkiye’de ilk 20 üniversite sıralaması serimizin bu bölümünde Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bahsedeceğiz. Yapılan sıralamada 12. sırada yer alan üniversite ülkemizin adı duyulmuş olan en prestijli üniversiteleri arasında bulunuyor. Sunduğu eğitim ve sağladığı çeşitli olanaklarla üniversite adaylarını cezbedici niteliğe sahip. Özellikle üniversite sınavının yaklaştığı son günlerde öğrenciler sıklıkla YTÜ hakkında çeşitli konularda bilgi edinmeye çalışmakta. Adayların en merak ettikleri konular arasında ise başta verilen eğitimin kalitesi olmak üzere barınma, yemek, burs ve sosyal olanaklar gelmekte. Üniversite hayatını verimli geçirmek isteyen adaylar için bahsettiğimiz bu unsurlar oldukça önem arz ediyor. Sizler için hazırladığımız bu serinin yeni yazısında Yıldız Teknik Üniversitesi’nin kampüs yaşantısından, barınma olanakları, yemek imkanları ve sosyal hayatı hakkında detaylıca bahsettik. Yazımızın devamından ayrıntılı şekilde istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yıldız Teknik Üniversitesi Ne Zaman Kuruldu?
Yıldız Teknik Üniversitesi nerede ve ne zaman kuruldu, kuruluş tarihine kısaca bir göz atalım. Yıldız Teknik Üniversitesi ilk eğitim faaliyetlerine 1911 yılında İstanbul’da başlamıştır. Devlet üniversitesi olarak kurulan okulun ilk adı Kondüktör Mekteb-i Alisi’dir ve ilk kuruluş amacı ülkedeki tekniker açığını kapatmaktı. Daha sonra adı Nafia Fen Mektebi adını almış ve yaklaşık 15 yıl boyunca bu isimle öğrencilerine eğitim vermiştir. Ardından İstanbul Teknik Okulu adını alan okul ülkenin mühendis yetiştirmek amacıyla eğitimlerini sürdürmeye devam etmiştir. 1969 yılına gelindiğindeyse İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi adını alarak çeşitli yüksekokul ve fakültelerin de bağlı olduğu kapsamlı bir eğitime geçmiştir. 1982 yılına gelindiğindeyse Yıldız Üniversitesi adını alarak üniversite bağlamında eğitim faaliyetlerini sürdürmeye devam etmiştir. 1992 yılında ise şu anki adı olan YTÜ adını almış ve başta Elektrik-Elektronik Mühendisliği olmak üzere çok sayıda mühendislik ve mimarlık alanında eğitim veren bir üniversite olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştır. Günümüze gelindiğinde ise 2 enstitü, 10 fakülte, Yabancı Diller Yüksekokulu ve 3 meslek yüksekokulu ile öğrencilerine kesintisiz eğitim vermeye devam etmektedir.
Yıldız Teknik Üniversitesi Kampüs Yaşantısı
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsü ve Yıldız kampüsü olmak üzere iki yerleşkeye sahiptir. Oldukça geniş alanlara kurulmuş olan kampüsler hem tarihi hem de doğal açıdan mükemmel bir görünüme sahiptir. Özellikle Davutpaşa kampüsü Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yanı sıra üniversiteler arasında da en popüler ve en beğenilen kampüslerden bir tanesi olma niteliğini taşımaktadır. Tarihi anlamda da önemli bir yere sahip olan kampüs içerisinde tarihi yapılar bulunmakta. Davutpaşa Kışlası bu anlamda çok güzel bir örnek olarak karşımıza çıkmakta. Yıldız kampüsü de Davutpaşa kampüsüyle benzer tarihi nitelikleri barındırmakta. Günümüzde rektörlük binası olarak üniversiteye hizmet sağlayan Hünkâr Köşkü kampüs içerisinde bulunan tarihi güzellikler arasında yer almakta. YTÜ tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra sosyal faaliyetleriyle de öğrencileri cezbeden bir üniversite. Özellikle öğrenci toplulukları bu anlamda üniversitenin en aktif birimleri arasında yer almakta. Faaliyetleri tamamen öğrenciler tarafından sürdürülen toplam 65 adet topluluk bulunuyor. Başta sanat, spor ve kültürel alanlar olmak üzere bilimsel anlamda faaliyetler sürdüren de çok sayıda topluluk bulunuyor. Hatta kampüs içerisinde öğrenci toplulukları tarafından alınan kararla oluşturulmuş bir de Kulüpler Vadisi bulunuyor. Vadinin tasarımı ve mimarisi ise Mimar Prof. Dr. Deniz Erinsel Önder’e ait. Kulüp etkinliklerinin en güzel tarafıysa öğrenciler tarafından gerçekleştirilen müzik yarışmaları ve tiyatro gösterileri. Okulu en canlı kılan etkinlikler arasında yer alan bu gösteriler ve yarışmalar her sene düzenli olarak gerçekleştirilmekte. Son olarak üniversite içerisinde çok sayıda bisiklet yolu, spor alanı ve engelsiz yaşam için düzenlemeler yapıldığından da bahsetmek gerekiyor.
Yemek Olanakları
Yıldız Teknik Üniversitesi yemekhane olanakları aday öğrencilerin en fazla merak ettikleri ve araştırdıkları konular arasında ilk sırada yer alıyor. Öğrenci sayısı göz önüne alındığında yemekhane kapasitelerinin oldukça yeterli olduğunu belirtmek gerekiyor. Davutpaşa kampüsünde 4 adet öğrenci yemekhanesi ve Yıldız kampüsünde ise 2 adet öğrenci yemekhanesi öğrencilere aktif olarak hizmet sağlamakta. Yemek menüleri aylık olarak okulun internet sitesinde öğrencilere duyurulmakta. Bunun yanı sıra Çölyak hastalığı veya glüten hassasiyeti olan öğrenciler için de yemek menüleri hazırlanmakta. Yemekhane ücretleri ise 1,90 TL olarak belirlenmiş durumda. Bazı kaynaklarda 2,25 TL olarak da geçiyor. Üniversitenin kendi yemekhaneleri dışında ek olarak çok sayıda kafe ve restoran da kampüs içerisinde öğrencilere hizmet sağlamakta. Öğrenciler kendi tercihlerine göre üniversite yemekhanesinden ya da kampüs içerisinde bulunan kafelerden yemek ihtiyaçlarını giderebilmekteler.
Barınma Olanakları
Yıldız Teknik Üniversitesi yurt olanakları bakımından incelendiğinde il dışından gelen öğrencilere hitap etmekte. Toplamda 3 adet yurdu bulunan üniversitede her yurt ayrı öğrenci kapasitesine sahip. Çağdaş Yaşam Sennur Selçuk Öztap Kız Yurdu 96 kişilik öğrenci kapasitesine sahip. Yurt içinde bulunan odalar 4 kişilik ve her odada banyo ve buzdolabı bulunmakta. ŞEHİDE TÜRKAN TÜRKMEN TEKİN Kız Öğrenci Yurdu doktora ve doktora sonrası araştırmacılara hizmet veren bir yurt. Daire şeklinde hizmet veren yurtta odalar 3 kişilik kapasiteye sahip ve her odada 1 kişi kalmakta. İSTANBUL KIZ LİSELİLER Erkek Öğrenci yurdu da benzer şekilde doktora ve doktora sonrası araştırmacı öğrencilere hizmet sağlamakta. Yurtların yanı sıra yakın çevrede bulunan bölgelerde de kiralık ev bulmak mümkün. Öğrenciler tercihlerine ve bütçelerine göre kampüs içi ya da kampüs dışı barınma olanaklarından yararlanmakta.
Burs Olanakları
Yıldız Teknik Üniversitesi burs olanakları bakımından öğrencilerine oldukça fazla destek sağlayan bir üniversite. Bu bağlamda çok sayıda burs çeşidi öğrencilere sunulmakta. BMC ile Gelecek Senin Burs Programı bu burs çeşitlerinden bir tanesi. Maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere maddi destek bursu sunmakta. Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Bursu benzer şekilde Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin faydalanabileceği burs programları arasında yer alıyor. 10 ay süreyle 100 öğrenciye 1200 TL maddi destek yapılıyor. Bunun yanı sıra öğrencilerin çeşitli projelerde ya da Deneyap atölyelerinde görev almalarına da imkân sağlanıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi yemek bursu ise imanı olmayan öğrencilerin ücretsiz bir şekilde yemekhane hizmetlerinden yararlanmalarını sağlayan burs programı. Yazımızda bahsettiğimiz burs olanaklarının yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi’ne bağlı ya da farklı kurumlara bağlı olan dernek ve vakıflarda Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerine burs imkânı sağlamakta. Öğrencilerin bu burslardan yararlanabilmek için çeşitli kriterleri sağlamaları ve her yıl düzenli olarak burs ofisinin paylaştığı duyuruları takip etmeleri gerekmekte.
Üniversite sınavına girecekseniz bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Yıldız Teknik Üniversitesi hakkında sosyal medya içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz
YTÜ hakkında Ekşi Sözlük içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz