Türkiye’de ilk 20 üniversite sıralamasında 7. sırada Boğaziçi Üniversitesi yer almakta. Kendine has öğrenci ve kültür yapısı, akademik ve sosyal anlamda gösterdiği başarılarla adını dünyada ve ülkemizde duyurmayı başarmış sayılı üniversiteler arasında bulunuyor. Özellikle üniversitenin mezunları incelendiğinde çok sayıda ünlü ismin bu üniversiteden mezun olduğu bilinmekte. Öğrencilerine akademik hayatın yanı sıra kendilerini geliştirebilecekleri bir sosyal hayatta sunan üniversite kampüs yaşantısıyla da ilgi çekiyor. Deniz manzarasına ve tarihi yapılara sahip olan sayılı üniversiteler arasında yer alıyor. Bu nedenle üniversite giriş sınavına hazırlanan adayların en fazla ilgisini çeken okullardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmakta. Birçok adayın hayali Boğaziçili olmak ve bu anlamda çok büyük çaba sarf etmekteler. Özellikle üniversite giriş sınavında yüksek derece yapan öğrenciler Boğaziçi Üniversitesi’ni sıklıkla araştırmakta. Sizler için bu yazımızda Boğaziçi Üniversitesi’nin öğrencileri için sunduğu yemek, barınma ve sosyal olanaklardan detaylı olarak bahsettik. Yazımızın devamından Boğaziçi Üniversitesi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Boğaziçi Üniversitesi Kısa Tarihi
Boğaziçi Üniversitesi hakkında ilk bilinmesi gereken nokta belki de tarihi. Çok sayıda ünlü sanatçının da mezun olduğu okulun ilgi çekici bir geçmişi var. Üniversite tanıtımlarında gezme imkanınız olursa tarihi anlamdaki yapısını kampüs içerisinde bulunan binalardan da çok net bir şekilde görebilirsiniz. Kuruluş tarihi incelendiğinde ilk faaliyetlerine 1863 yılında başladığı görülmektedir. Robert Koleji’nin de kurucuları olan Mr. Christopher Rheinlander Robert ve Dr. Cyrus Hamlin tarafından kurulmuştur. Kuruculardan Mr. Christopher Rheinlander Robert finansal desteği sağlarken Dr. Cyrus Hamlin eğitim faaliyetlerine yön vermiştir. Uzun yıllar boyunca özel olarak faaliyetlerine devam eden üniversite zaman zaman finansal anlamda sıkıntılar yaşasa da savaş döneminde dahi ayakta kalmaya ve eğitimlerini sürdürmeye devam etmiştir. 1971 yılına gelindiğindeyse Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylanan yasayla birlikte tamamen Türkiye Cumhuriyeti Devleti yönetimine geçmiş ve eğitim faaliyetlerini sürdürmeye devam etmiştir. Günümüzde eğitim faaliyetlerine devam etmekte ve alanında yetkin çok sayıda kişiyi yetiştirmeyi sürdürmektedir. Sanat camiasından adını duyduğumuz Gülse Birsel, Harun Tekin, Nil Karaibrahimgil ve Nuri Bilge Ceylan gibi isimler de Boğaziçi mezunları arasında yer almaktadır. Boğaziçi mezunlarının verdiği demeçler incelendiğinde sanat hayatına atılmalarında Boğaziçi’nin çok büyük etkisi olduğunu söylemek gerekmektedir.
Boğaziçi Üniversitesi Kampüs Hayatı
Boğaziçi Üniversitesi kampüs hayatıyla ünlü olan üniversitelerden bir tanesi. Özellikle sosyal ve sanatsal anlamda aktif olması öğrencilerin akademik kariyerlerine ek olarak kendilerini geliştirebilecekleri alanlar da sunmakta. Üniversitenin toplamda 5 adet kampüsüm bulunmakta. Bu kampüsler:
- Güney Kampüs
- Kuzey Kampüs
- Kandilli Kampüsü
- Sarıtepe (Kilyos) Kampüsü
- Hisar Kampüs
- Uçaksavar Kampüsü
Sarıtepe, Hisar ve Uçaksavar kampüsleri üniversite bünyesine sonradan eklenen kampüsler. Ancak esas büyük ve bilinen kampüsler Güney, Kuzey ve Kandilli kampüsleri. Özellikleri Güney kampüsü kendine has mimari ve doğal yapısıyla öğrencileri mest eden bir güzelliğe sahip. Kandilli kampüsüyse adını sıklıkla duyduğumuz Kandilli Rasathanesi’ni bünyesinde barındırıyor. Kampüslerin en güzel yanlarından bir diğeriyse çok sayıda sosyal ve sanatsal faaliyete ev sahipliği yapması. Bu bağlamda üniversite yönetiminin öğrencilerine gerekli alt yapı ve desteği sağladığını söylemek gerekiyor. Öte yandan öğrenciler tarafından kurulmuş sayısız alanda pek çok öğrenci topluluğu bulunmakta ve öğrenciler topluluk faaliyetlerine ciddi anlamda özen gösteriyor. Özellikle Güney kampüsün İstanbul’un en gözde yerlerinden bir tanesinde bulunması kampüs hayatının daha canlı ve daha cıvıl cıvıl olmasını sağlıyor. Bu bağlamda bakıldığında aday öğrencileri en fazla cezbeden noktanın kampüs hayatı olduğunu söylemekte fayda var. Son olarak Boğaziçi’nin mükemmel kütüphanesinden de bahsetmek gerekiyor. Çok sayıda kitaba ve yayına ulaşabileceğiniz geniş bir arşivin yanı sıra ders çalışmak ve kitap okumak için de mükemmel bir ortamı öğrencilerine sunuyor.
Yemek Olanakları
Boğaziçi Üniversitesi yemekhane olanakları açısından öğrenci dostu ücretlere ve kişi sayısını karşılayabilecek kapasiteye sahip olan bir üniversite olarak ön plana çıkmakta. Öğrencilerin dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenebilmeleri düşünülerek aylık yemek menüleri hazırlanmakta. Öte yandan öğrencilere sabah, öğle ve akşam olmak üzere öğün yemek hizmeti sağlanıyor. Yemek ücretleri ise sabah kahvaltısı için 2,60 TL, öğlen ve akşam yemekleri için ise 4,10 TL olarak öğrencilere sunulmakta. Üniversitenin yemekhanelerinin yanı sıra çok sayıda kafe de kampüs içerisinde öğrencilere yemek imkânı sunmakta. Ek olarak yalnızca yemek için değil, kahve içmek ve keyifli vakit geçirmek için de Starbucks dahil olmak üzere çok sayıda kahve satan mekân bulunmakta.
Barınma Olanakları
Boğaziçi Üniversitesi yurt imkanları açısından oldukça yeterli ve gelişmiş bir üniversite. Kampüslerinde bulunan yurtlar öğrenci sayısını karşılayacak şekilde oluşturulmuş. Yurtların öğrencilere sunduğu imkanlar ise birçok açıdan yeterli. Yurtların tamamının kampüs içerisinde bulunuyor olması da bir diğer güzel nokta. Yurtlar iki farklı seçenek halinde öğrencilere sunulmakta. Daire tipi ve oda tipi olarak. Oda tipi yurtlarda öğrenciler için temel ihtiyaçlarını karşılayacak eşyaların yanı sıra buzdolabı da bulunmakta. Banyo ve tuvalet kullanımları ise katlar için ortak oluşturulmuş. Daire tipi yurtlarda ise mutfak, tuvalet ve banyo daire içinde yer almakta ve yalnızca dairede kalan öğrencilere özel. Öte yandan gerekli olan tüm mobilyalar ve buzdolabı tarzı eşyalar daire içinde bulunmakta. Ek olarak ortopedik engele sahip olan öğrenciler için de özel olarak tasarlanmış odalar bulunmakta. Pek çok öğrenci sunduğu imkanların yeterliliği nedeniyle yurtları tercih etmekte. Ancak kampüslerin bulunduğu bölgelere göre kiralık ev tercih eden öğrenciler de bulunuyor. Fakat ev kiralarındaki artışlardan kaynaklı olarak pek çok öğrencinin yurtlarda kalmayı seçtiği söylenebilir.
Burs Olanakları
Boğaziçi Üniversitesi burs imkânı sağlayan üniversiteler arasında yer almakta. Özellikle yüksek sıralamalarla Boğaziçi Üniversitesi’ni tercih eden öğrenciler için 9 ay süreyle başarı bursları sağlanmakta. Bu burslardan yararlanmak isteyen öğrenciler üniversitenin burs ofisi tarafından belirlenmiş olan kriterleri sağladıkları takdirde burs imkanlarından faydalanabilmekte. Öte yandan sosyo-ekonomik durumu yetersiz olan öğrenciler için de maddi destek bursu sağlanmakta. Bu öğrencilerin de burs ofisi tarafından istenilen belgeleri ve gereksinimleri sağlamaları bekleniyor. Ek olarak başarılı öğrencilere uçak bileti bursu da sağlanmakta. Burs olanakları açısından incelendiğinde Boğaziçi Üniversitesi’nin oldukça yeterli olduğu söylenebilir. Üniversitenin burs ofisinin sitesini inceleyerek ekstra burslar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Üniversite sınavına girecekseniz bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Boğaziçi Üniversitesi hakkında sosyal medya içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz.
Boğaziçi Üniversitesi hakkında ekşi sözlük içerikleri