Türkiye’de ilk 20 üniversite serimizin bu bölümünde 15. Sırada yer alan Atatürk Üniversitesi’ne yer vermekteyiz. Ülkemizin en köklü ve en eski üniversitelerinden bir tanesi olma özelliğini taşıyan Atatürk Üniversitesi bölümleri, akademik kadrosu ve geniş kampüsüyle tanınmakta. Öğrencilerine geniş imkanlar sunması ve kariyer anlamında yeterli eğitimi sağlaması nedeniyle pek çok üniversite adayının merakını uyandıran bir üniversite. Özellikle üniversite sınavının yaklaştığı son günlerde pek çok üniversite sınavına hazırlanan öğrenci Atatürk Üniversitesi’ni araştırmakta. Öğrencilerin en merak ettikleri noktalar arasında ise üniversitenin verdiği eğitimin yanında kendilerine sağlayacağı beslenme, barınma, burs ve kampüs içindeki yaşam gelmekte. Üniversite adayı öğrenciler için hazırladığımız serimizde tüm bu detaylara ayrıntılı olarak yer verdik. Atatürk Üniversitesi hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Diğer üniversiteler hakkında bilgi edinmek için listemizi kontrol edebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz 😊
Atatürk Üniversitesi Kuruluş Tarihi
Atatürk Üniversitesi kuruluş amacı bakımından Cumhuriyet tarihinde de önemli bir yere sahip olan üniversiteler arasında yer almaktadır. Ülkemizin en eski üniversiteleri arasında yedinci sırada yer almakta olan üniversitenin kuruluş fikri Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından ortaya atılmıştır. Ülkemizin batı bölgelerinde kurulan üniversitelerin yanında Anadolu’yu temsil etmesi amacıyla doğu bölgesinde de bir üniversite kurulması kararlaştırılmıştır. Ancak kurulma fikri ortaya atılan bu üniversite 2. Dünya Savaşı’nın çıkması nedeniyle o dönemlerde kurulamamış ve daha sonraki dönemlere ertelenmek zorunda kalmış. 1950’li yıllara gelindiğinde ise Doğu bölgesinde üniversite kurma fikri tekrar ortaya atılmış ve çalışmalara başlanmış. Üniversitenin kuruluşunu gerçekleştirmek için İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden olmak üzere toplam 15 üyeden oluşan bir komisyon kurulmuş. Komisyonla birlikte yurtdışından da çeşitli üniversitelerin de iş birliğiyle üniversitesinin Erzurum’da kurulmasına karar verilmiş. Bu karar doğrultusunda kurulan Atatürk Üniversitesi 1957 yılında resmi olarak kurulmuş ve ardından 1958 yılında eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Günümüze gelindiğinde de bu faaliyetlerini sürdüren üniversite 23 fakülte, 8 enstitü, 1 devlet konservatuarı, 1 yüksekokul, 12 meslek yüksekokulu ve 25 Araştırma ve Uygulama Merkezi’yle çalışmalarına devam etmektedir.
Atatürk Üniversitesi Kampüste Yaşam
Atatürk Üniversitesi kampüs bakımından incelendiğinde geniş bir araziye kurulu üniversitedir. Bu bağlamda öğrencilerine kampüs içerisinde rahat bir yaşam alanı sunmaktadır. Kampüs tasarımı yapılırken yeşil alanların çok olmasına özen gösterilmiştir. Botanik bahçeleri ve çok sayıda bisiklet yolu bulunan üniversitede öğrencilerin doğayla iç içe bir eğitim hayatı geçirmelerine özen gösterilmektedir. Erzurum’un eşsiz manzarasını da içinde barındıran kampüs hem yaz hem de kış aylarında öğrencilere eşsiz bir manzara sunmakta. Kütüphaneler ve okuma salonları ise öğrencilerin en uğrak mekanları arasında bulunuyor. Üniversite kampüsünde çok sayıda bölgede kütüphane ve okuma salonu bulunmakta. Geniş bir arşive sahip olan kütüphanelerden öğrenciler diledikleri gibi faydalanabilmekteler. Sportif faaliyetler açısından da incelendiğinde öğrencilere çok sayıda imkân sunduğunu söylemek gerekiyor. Kampüs bölgesinde çok sayıda futbol, voleybol ve basketbol sahasının yanı sıra olimpik atletizm sahası, uzak doğu sporları salonu, yarı olimpik yüzme havuzu ve çok amaçlı spor salonları bulunuyor. Erzurum’un da popüler olmasını sağlayan kayak sporu da üniversite öğrencileri tarafından aktif olarak yapılmakta. Sportif faaliyetlere ek olarak çok sayıda sanatsal faaliyet de gerçekleştirilmekte. Üniversitenin konservatuar bölümü tarafından çok sayıda tiyatro, konser ve gösteriler düzenlenmekte. Öğrenci toplulukları üniversitenin aktif bir diğer birimleri. Atatürk Üniversitesi öğrenci toplulukları başta sanat ve spor alanları olmak üzere bilimsel alanlarda da aktif olarak etkinlikler düzenlemekte.
Yemek Olanakları
Atatürk Üniversitesi yemekhane olanakları açısından değerlendirildiğinde oldukça yeterli bir üniversite. Üniversitenin 1 adet ana yemekhanesi bulunuyor. Ana yemekhanenin yanı sıra 9 adet farklı yemek salonu da üniversitenin kampüsünde mevcut. Kampüs genelinde yaklaşık 10 bin öğrenciye hizmet verecek kapasiteye sahip yemekhane hizmeti sunulmakta. Yemekhaneler ise restoran şeklinde düzenlenmiş. Bu bakımdan incelendiğinde hijyen, lezzet ve öğrenci konforu açısından oldukça güzel bir avantaj sağlamakta. Yemek menüleri aylık olarak hazırlanmakta. Öğrencilere akşam ve öğle yemeği için hizmet sunulmakta. Yurtta kalan öğrenciler için sabah kahvaltısı hizmeti de bulunuyor. Yemekhane ücretleri pek çok üniversitede olduğu gibi kart sistemiyle ödeniyor. Öğrenciler günlük veya toplu olarak öğrenci kimlik kartlarına para yüklemesi yaparak ödemeleri gerçekleştirmekte. Yemekhane ücretleri ise 4 çeşit yemek, 1 adet su ve 2 adet ekmek için 5 TL olacak şekilde belirlenmiş. Yemekhanelerin yanı sıra üniversitenin kampüsünde çok sayıda kafeterya, kantin ve çeşitli yemek mekanları öğrencilere aktif hizmet sağlamakta. Atatürk Üniversitesi bilhassa yemek olanakları açısından incelendiğinde öğrencilerine kaliteli hizmet sunan bir üniversite olarak karşımıza çıkmakta.
Barınma Olanakları
Atatürk Üniversitesi yurt olanakları bakımından öğrencilerine en geniş imkanları sağlayan üniversiteler arasında yer alıyor. Kampüs içinde ve yakınlarında çok sayıda öğrenci yurdu aktif olarak hizmet sağlamakta. Hem kadın hem de erkek öğrencilere hizmet sağlayan 20’ye yakın yurt bulunuyor. Yurtlar öğrencilerin konforu, rahat ders çalışabilmeleri ve sosyal anlamda da verimli zaman geçirmeleri düşünülerek tasarlanmış. Genel, yarı özel ve özel olmak üzere farklı tip yurtlarda öğrencilere barınma hizmeti sağlanmakta. Yurt odalarında öğrencilerin ihtiyaç duyacakları temel eşyalar bulunmakta. Bunların yanı sıra internet erişimi, çalışma odaları ve dinlenme odaları gibi diğer kısımlarda mevcut. Atatürk Üniversitesi’nin yurt anlamında sunduğu bir diğer avantaj ise yurda yeni gelen öğrencilere psiko-sosyal destek sağlaması. Ailelerinden ilk defa ayrı kalan öğrencilerin uyum sorusunu yaşamamaları için belirli bir süre uyum programları sağlanmakta. Ek olarak öğrencilerin sosyal ve sportif faaliyetlerden geri kalmamaları için çeşitli turnuvalar ve müsabakalar da yurtlar da düzenlenmekte. Özellikle il dışından gelen öğrenciler baz alındığında Atatürk Üniversitesi’nin sunduğu yurt seçenekleri oldukça avantajlı.
Burs Olanakları
Atatürk Üniversitesi burs olanakları ise diğer üniversitelere oranla biraz daha kısıtlı. Her dönem belirli sayıda öğrenciye akademik başarı bursu sağlanmakta. Bu programdan yararlanmak isteyen öğrencilerin KYK bursundan yararlanmamaları gerekiyor. KYK bursundan yararlanamayan ve puan derecesi en yüksek olan 3 öğrenciye aylık maddi destek sağlanıyor. 8 ay süreyle sağlanan maddi destek 700 TL olarak belirlenmiş durumda. Yıllara göre bu miktar burs ofisinin belirlediği oranda artmakta. Ancak öğrenciler akademik başarı anlamda çeşitli kriterleri sağlayamadıkları durumlarda bursları kesilmekte. Üniversite tarafından sağlanan bursların yanı sıra çeşitli dernek, vakıf ve kurumlarında sağladığı burslar bulunuyor. Bu burslardan yararlanmak isteyen öğrenciler için burs ofisi tarafından duyurular açılmakta. Başarı bursunun yanı sıra isteyen öğrencilere kısmi zamanlı çalışma imkânı da sağlanmakta. Her yıl veya her dönem üniversitenin belirli birimleri tarafından kısmi zamanlı çalışma için kontenjan belirlenmekte. İsteyen öğrenciler başvuruda bulunarak belirli birimlerde yarı zamanlı çalışabilmekte. Bu programla öğrencilerin hem maddi olarak kazanç sağlamaları hem de iş hayatına erkenden atılmaları amaçlanmakta.
Üniversite sınavına girecekseniz bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Atatürk Üniversitesi hakkında sosyal medya içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz
Atatürk Üniversitesi hakkında Ekşi Sözlük içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz