Kpss, Ülkemizde milyonlarca kişinin hazırlandığı bir sınavdır. Özellikle memur olmak isteyen bireyler için KPSS sınavı önem arz ediyor. Ancak kpss sınavının farklı türleri vardır ve her sınav türü mesleki duruma göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bu sınav hakkında pek çok kişi internet üzerinde araştırmalar gerçekleştirmektedir. Peki kimler bu sınava girebilir? KPSS hakkında merak ettiğiniz soruların tamamını bu yazımızda sizler için yanıtladık.
KPSS Nedir?
Açılımı Kamu Personel Seçme Sınavı olarak bilinen ve ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır. Her iki yılda bir gerçekleştirilen bu sınava girmek için adaylar başvuru süreçlerini takip eder. Sınav sonucunda yeterli puan alan adaylar kamu kurum veya kuruluşlarında devlet memuru olarak çalışma hakkı kazanır. Sınav türü adayların eğitim durumları ve mesleklerine göre değişiklik gösterir. İki farklı kadro grubu vardır. Bu kadro gruplarının girecekleri kpss başvuru süreçleri ve puan hesaplamaları farklılık göstermektedir. Bu nedenden dolayı girecekleri kpss sınav türleri de değişiklik göstermektedir. Kpss kadro grupları şu şekilde sıralanabilir:
- A grubu kadro
- B grubu kadro
Kadro açıklamaları alt başlıklarda detaylı olarak verilecektir.
A Grubu Kadro
Adayların kariyer kadroları olarak da bilinen KPSS A grubu kadrolarından bir tanesini seçebilmek için başvuru yapacakların kurumların belirlediği baraj puanına sahip olmaları gerekmektedir. Bu puanlara sahip olan adaylar kurumların açtığı kadrolara başvuruda bulunur. Buna ek olarak başvuru yapan adaylar kurumların belirlemiş olduğu sözlü ya da yazılı sınavlara girer. Kurumların yaptığı sınavlardan yeterli puanı alan adaylar işe alınmaya hak kazanır. A grubu kadrolar nelerdir sorusunu yanıtlayacak olursak uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı ve kaymakam adaylığını örnek olarak verebiliriz.
B Grubu Kadro
A grubu dışında kalan kadroların tamamı KPSS B grubu kadrolardır. Bu kadro türüne ortaöğretim, ön lisans ve lisans öğrencileri dahil olmaktadır. Düz memurluk olarak da adlandırılmaktadır. B grubu kadrolar için iki tip atama durumu var. Bunlar merkezi atamalar ve kurumsal atamalar olarak ikiye ayrılıyor. Merkezi atamalar yılda 2 kere ve 2 yıl boyunca yapılıyor. Kurumsal atamalar ise ara atamalar olarak adlandırılır ve adayların başvuru yapacağı kurumların duyurularında buluruz. B grubu kadrolar nelerdir sorusunun cevabı olarak psikolog, mimar, mühendis, ebe ve veteriner gibi meslek gruplarını örnek olarak gösterebiliriz.
KPSS Sınav Türleri Nelerdir?
KPSS çeşitleri pek çok aday tarafından merak edilmektedir. Her bir sınav çeşidi farklı meslek dalları için yapılmaktadır. Ancak özellikle A grubu ve B grubu kadroların girmesi gereken sınavların neler olduğu merak edilmektedir. Kadro türüne göre adayların girmeleri gereken KPSS çeşitleri şu şekildedir:
KPSS Puanı Nasıl Hesaplanır?
KPSS puanı hesaplanırken KPSS de yer alan her test kendi içinde değerlendirilmektedir. Sınav sonrasında iptaline karar verilen sorular değerlendirmeye dâhil edilmemektedir. Adayların her testi için doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanları hesaplanmaktadır. Hesaplanan ham puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak da KPSS standart puanlar hesaplanmaktadır. KPSS puanları hesaplanırken kullanılan formül aşağıda verilmiştir.
KPSS Puanı = 70 +
30 [ 2 ( ASP – X ) – S ] / [2 ( B – X )] – S
KPSS’de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?
KPSS’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
KPSS Baraj Puanı Kaçtır?
KPSS tercihi için ÖSYM’nin belirlediği baraj puan 60’tır. Fakat baraj puan kurumlara göre farklılık göstermektedir.
KPSS Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?
- KPSS A grubu kadroları için sınava girecek adaylar KPSS Alan sınavına girer. Sınav her yıl olur.
- KPSS B grubu kadroları için sınava girecek adaylar KPSS B sınavına girerler. Bu sınava lisans, ön lisans ve ortaöğretim adayları girer. B sınavı 2 yılda bir tekrarlanır.
KPSS puanının hesaplanabilmesi için her adayın en az 1 ham puanı (net) olmalıdır. 1 ham puanı bulunmayan adayların puanları hesaplanmamaktadır.
KPSS Sınavları Ne Zaman?
Sınav tarihleri şu şekilde:
- Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri: 31 Temmuz
- Alan Bilgisi: 6-7 Ağustos
- Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): 14 Ağustos
- EKPSS: 24 Nisan
- Önlisans: 2 Ekim
- Ortaöğretim: 6 Kasım
- DHBT: 27 Kasım
Sizde sınav sürecinizi buradan takip edebilirsiniz.
Sınav işlemleriniz için : Ösym
Bir yorum